Göra egen podcast – Del 1: Inspelning

Vilka prylar behövs för att på enklast möjliga vis komma igång och göra egen podcast? Hur klipper man sin podcast? Och hur publicerar jag den så att andra kan lyssna på den? Alla dessa frågor besvarar vi på ett kortfattat och enkelt vis i tre delar här på podnet.se.

Bramikrofon

Det finns en hel uppsjö av mikrofoner där ute. Ett tips för nybörjare är att skaffa två mikrofoner med inbyggd inspelning och minneskort, t ex Zoom H1.

 

Puffskydd

Använd puffskydd (en sån där svart boll som man sätter på mikrofonen) för att undvika att konsonanter som P eller T låter konstigt när du pratar. Tillbehörspaket till Zoom H1 finns här.

 

Hörlurar

Plugga in hörlurar i mikrofonen så hör du om ljudet är bra medan du spelar in. Tänk på att använda hörlurar som inte läcker så mycket ljud, annars fångas det upp av din mikrofon.

 

Tyst och ej ekande lokal

Det här är tveklöst det allra viktigaste att tänka på. Man kan göra mycket med ljudet i redigeringsfasen, med det går inte trolla bort störande bakgrundsljud eller eko från inspelningen i efterhand. Hitta en lugn och hyfsat ljuddämpad plats att spela in på.

 

avstand01Jämnt avstånd till munnen

Prata nära mikrofonen och alltid på samma avstånd från den för att slippa för stora skillnader i ljudnivån. Två till tre fingrar mellan mun och mikrofon brukar var lagom. Ett knep är att skaffa mikrofonstativ som finns i olika utföranden hos t ex musikaffärer.

 

avstand02Avstånd mellan mikrofonerna

Om ni är två personer som spelar in med varsin mikrofon, sitt så långt ifrån varandra i rummet som möjligt. Detta för att undvika att den ena mikrofonen tar upp den andres ljud. Gör ett kort ljudtest inför varje inspelning där du kontrollerar att allt fungerar, batterinivå och att ljudet låter bra.

 

recordGlöm inte trycka på REC

Det blir trevligast så. När du startar inspelningen, börja alltid med att lägga båda mikrofonerna bredvid varandra och klappa en hård klapp med händerna. När man gör detta så syns det sedan tydligt i redigeringsprogrammet och det blir en lätt sak att synka, sätta ihop och redigera de båda spåren.