7 tips för att göra en bra podcast

  1. Ljudet! Ljudet är viktigt. Det måste inte nödvändigtvis vara i toppklass men försök att undvika eko, störande omkringliggande brus (sitt så stilla som möjligt) och testa även för ev. puffljud innan du kör igång. Det är jobbigt att lyssna på puffande p’n och t’n.
  2. Innehållet är förstås det viktigaste. Med ett dåligt och ointressant innehåll spelar det ingen roll hur bra ljud och teknik du har, ingen vill ju lyssna ändå. Vad är då ett bra innehåll? Ja det är givetvis upp till lyssnaren men jag tycker att en bra podcast ska vara personlig, äkta och något spontan. Till skillnad från radio som är lite mer opersonligt och mer strukturerat. Berätta gärna anekdoter, det är alltid kul att lyssna på när det finns en historia att berätta.
  3. Undvik för mycket ”Eeeeh”-ljud.
  4. Tjata inte om att ”Nu måste vi skynda oss, tiden är snart ute” och sånt. Det är stressande att lyssna på och känns nonchalant. I en podcast finns det inga tider att passa och jag skulle säga kör hellre runt en timme än 45 minuter som många gör.
  5. Var inte rädd för att gå lite djupare in i era ämnen, det är det som gör det intressant. Det där ytliga får man ändå på annat håll.
  6. Ta ställning! Ingen vill lyssna på ett gäng diplomater som å ena sidan tycker ditt och å andra sidan datt. Nyanserat är kul!
  7. Planera …men inte för mycket! Se till att ha förutbestämda ämnen inför varje avsnitt och prata spontant kring dem. Några nedskrivna stödord borde räcka som underlag till de flesta livsstilspodcasts.